lauantai 3. toukokuuta 2014

Vaivaiset vaeltajat

Tällä vaelluksella näkee monenlaisia ja erikuntoisia vaeltajia. Jotkut ovat harjoitelleet vaeltamista etukäteen, joillakin siihen ei ole ollut kovin paljon aikaa. Mikäli tänne tulee huonolla kunnolla, kannattaa aloittaa lyhyemmillä päivämatkoilla, kuten 10 km päivässä ja lisätä matkaa kunnon kohentuessa. Jos lähdet liikkeelle St. Jean Pied de Portista, on helpompiakin reittejä kuin se 30 km:n Napeolonin reitti, jonka minä kuljin. Tosin silloin menettää jonkin verran elämyksistä.

Vaikka kuinka paljon olisi harjoitellut ja "ajanut kenkiä sisään", ei voi välttyä ongelmilta. Melkein jokainen on kärsinyt joistakin jalkavaivoista. Varsinkin iltaisin näkee, kuinka jokainen vaeltaja kulkee käytävillä nilkuttaen. Alkumatkan varvasongelmien jälkeen kuvittelin, että olin päässyt helpolla. Kuitenkin 350 km käveltyäni sain varpaisiin 2 uutta rakkoa, joiden kanssa nyt nilkutan. Onneksi on Compeed-laastareita.

Iltaisin suurin puheenaihe on siitä, mihin milloinkin kolottaa. Kellä on rakkoja varpaissa, kantapäissä, jalkapohjassa, kellä nilkka turvoksissa, kenen sääreen tai polveen koskee. Joku valittaa iskiaisvaivoistaan. Joku joutuu vaivojensa vuoksi lepäämään muutaman päivän, käymään lääkärissä ja mahdollisesti kulkemaan osan matkasta bussilla, että pysyy aikataulussa. Jotkut harvat joutuvat pettymyksekseen lopettamaan vaelluksen kesken. Siis jos pelkäät kipuja, älä tule Caminolle. Mutta, jos kaikesta huolimatta kuljet loppuun, kuten useimmat kuitenkin tekevät, Camino palkitsee moninkertaisesti vaivasi.

Olen nyt kulkenut kaksi päivää uudestaan Patin kanssa. Olemme hyvä pari, kun kumpikin kuljemme hieman ontuen jalkavaivojen vuoksi. Emme uskalla sanoa, että vaellamme koko matkan Santiago de Compostelaan saakka. Kaikki joutuvat liikkumaan päivän kerrallaan eteenpäin.

Matkaa tekee monenikäiset. Nuorin on ollut noin 10-vuotias ja vanhemmat lähes 80-vuotiaista. Olenpa nähnyt vaeltamassa myös australialaisen Parkinson-potilaan. Kaikilla on unelma päästä perille. Jos et jaksa kantaa reppua tai rinkkaa, sinulla on mahdollisuus siirrättää se taksilla seuraavaan majapaikkaan, mikä maksaa noin 8 €.

Kaksi väsynyttä vaeltajaa Sahagunissa.

4 kommenttia:

  1. Hienoa, Topi!
    Luimme juuri kaikki tähän mennessä vaelluksen aikana kirjoittamasi tekstit ja katsoimme kuvat. Onpa sinulle tapahtunut paljon. Kirjoitat elävästi ja kuvat täydentävät tekstiä - voisi kuvitella olevansa matkalla mukana. Herää siis ajatus, että tuon elämyksen haluaisimme itsekin kerran kokea...
    Siunausta, voimia ja terveyttä myös loppumatkalle!
    t. Seija ja Hannu

    VastaaPoista
  2. Hei. Sehän tässä hämmästyttää, että joka päivä tapahtuu jotain jännää, jota ei koe aurinko- tai kaupunkilomalla. Ennakkoluulottomuutta tällainen vaellus vaatii.

    VastaaPoista
  3. Hei. Sehän tässä hämmästyttää, että joka päivä tapahtuu jotain jännää, jota ei koe aurinko- tai kaupunkilomalla. Ennakkoluulottomuutta tällainen vaellus vaatii.

    VastaaPoista
  4. Todella monenlaista vaeltajaa - kohtasin juuri Hontanasissa bussilastillisen suomalaisia Atbatros-vaeltajia... Jalat väsyneet, mutta vielä kulki tänään, kiitos Herralle.

    VastaaPoista