keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Monipuolinen kuva pohjois-Espanjasta

Tätä kirjoittaessani olen 68 km:n päässä Santiago de Compostelasta. Alkaa olla aika vertailla eri seutuja keskenään. Aloitin vaelluksen Ranskan puolelta Pyreneitten juurelta St. Jean Pied de Port kylästä, josta matka kulki Navarran, La Riojan, Castilia & Leonin (Burgosin ja Leonin provinssien) kautta Galiciaan.

Maisemat voidaan jakaa kolmeen erilaiseen kokonaisuuteen. Alkumatka oli vuoristoista ja kumpuilevaa ja sai mielen haltioitumaan. La Riojan viinitarhat olivat niin laajoja, etten voinut etukäteen arvata. Viininviljely näytti tuottavan alueelle vaurautta. Kumpuilevaa maastoa riitti 300 km:n verran Burgosiin asti.

Burgosista alkoivat Mesetan tasaiset maastot ja silmänkantamattomat viljapellot. Maisemallisesti tämä oli pitkästyttävintä aluetta, mutta se antoi mahdollisuuden mielen vaellukselle. Tasaista riitti 200 km Astorgaan saakka. Sen jälkeen alkoi jälleen vuoristoinen ja kumpuileva maasto. Bierzon alueella oli jälleen viiniviljelmiä, mutta ei kuitenkaan verrattavissa La Riojaan. Kylät olivat hiljaisia. Tuntui, ettei niissä asu ketään.

Kun jatkettiin Villafranca del Bierzosta eteenpäin alkoivat köyhät karjankasvatusalueet. Erityisesti O' Cebreirosta alkanut Galician alue on köyhää. Tuntui, että siirryttiin ajassa 50-100 vuotta taaksepäin. Näinpä jopa niin, että muulilla kynnettiin peltoa. Yksi hoputti eläintä ja toinen ohjasi auraa. Kylien talot olivat ränsistyneitä, kadut lehmänlannassa ja navetoista tuli lapsuudesta tuttu lannanhaju. Vähän kerrassaan alkaa vauraus lisääntyä ja nyt joskus tilat muistuttavat jo Suomenkin karjatiloja.

Koko matkan ajan on ollut havaittavissa, että väki on muuttanut kylistä kaupunkeihin ja vain osa taloista on pysyvästi asuttuja. Toisaalta se tuo ohikulkijalle romanttisen tunteen, kun aika on pysähtynyt, mutta kuinka paljon dramatiikkaa ja surua siihen sisältyykään, on vaikeaa kuvitella. Ei voi kuin ihmetellä, sitä kylien kauneutta, kun rähjäiset, jopa raunioituneet talot ovat vierivieressä hyvin hoidettujen talojen kanssa. Suomen tapaan erillään asuttuja taloja ei juurikaan ole, vaan ihmiset asuvat tiiviisti kylissä.

Jotta saisi hyvän kokonaiskuvan pohjois-Espanjasta, täytyisi kulkea koko ranskalainen reitti. Jos aikaa on vähemmän, esim 2 viikkoa, suosittelen aloittamaan Astorgasta. Compostelan, eli pyhiinvaeltajan todistuksen saamiseksi pitää vaeltaa vähintään 100 km:n verran, eli aloittaa Sarriasta. Sieltä vaelluksen aloittaminen antaa kuitenkin vääristyneen kuvan, sillä vaeltajien määrä kasvaa moninkertaiseksi Sarriasta alkaen. Enää et voi lauleskella vapautuneesti, kun tiet on täynnä vaeltajia. Eli varaa vähintään 2 viikkoa vaeltamiseen.

Kylänäkymiä.


 Enää 100 km Santiagoon.
Kaurapeltoja ja mäntyjä kuin Suomessa.

Kaunis talo Sarriassa.

Tienvarsinäkymiä.

Sarrian luostarin kirkossa.

Mitähän nuo lehmät minusta ajattelevat?

1 kommentti:

  1. Kohta perillä. Jäljessä tullaan...
    Taivaan Isälle kiitos varjeluksesta

    VastaaPoista