lauantai 10. toukokuuta 2014

Jouko Tyyrin muistolle

Tulin perjantaina 9.5. Ponteferradan San Nicholas de Flue hostelliin. Olin päättänyt jo viime kesänä, että yöpyisin siinä paikassa. Kirjailija, kolumnisti ja Kekkosen aikainen kulttuuriministeri Jouko Tyyri kuoli tässä hostellissa kesken pyhiinvaelluksensa. Kun tulin hänen muistolleen pystytellylle muistomerkille, en voinut kuin hämmästyä. Oliko tämäkin sattuma, että tulin hostelliin hänen 13-vuotiskuolinpäivänään. Tyyri kuoli 9.5.2001. En tiennyt hänen kuolinpäiväänsä. Tämäkin "sattuma" on merkki siitä, että minua johdatetaan vahvasti tällä vaelluksella, ja että tällä kaikella on jokin merkittävä tarkoitus. Kaupungilla käydessäni poimin ruusun ja asetin sen hänen muistomerkilleen.

Pitkästä aikaa tapasin suomalaisen vaeltajan. Helsinkiläinen Petteri majoittui samaan hostelliin. Jo edellisenä iltana söimme illallista Foncebadonissa samassa pöydässä. Oli kiva puhua välillä suomeakin.

Jouko Tyyrin matka Santiago de Compostelaan jäi kesken.

Tyyri kuoli 9.5.2001

Suomalaiset Petteri ja Topi.

Bierzon alueen viinipeltoja.

1 kommentti:

  1. Sattumia nämäkin. Tiesin Jouko Tyyrin kuolemasta Caminolla ja muistolaatasta, mutta en muistanut missä. Illan hämärryttyä ennen nukkumaan menoa huomasin, että tässähän tämä, Ponferradassa sattumanvaraisesti valtussa yöpymispaikassa.

    Hienoa, että siellä on muistomerkki hienolle, monipuoliselle kulttuuripersoonalle, jota arvostan sekä suuresti arvostamani Urho Kekkosen kannattajana että kriitikkona. Ja tietenkin arvostan häntä terävänä ja taitavana kielenkäyttäjänä.

    Caminolla saa ahaa-elämyksiä kaiken muun lisäksi, kannustan hankkimaan niitä(kin).

    VastaaPoista